Τι προσφέρει το WELCOMMON στους πιο ευάλωτους πρόσφυγες

Οι φιλοξενούμενοι του Welcommon επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με κριτήρια ευαλωτότητας, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες όπως στις εγκύους, στις πολύτεκνες οικογένειες, στους ηλικιωμένους, σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κα.

Μέσα σε ένα χρόνο (Οκτώβριος 2016-Οκτώβριος 2017) έχουμε φιλοξενήσει συνολικά 526 πρόσφυγες, ενώ σε καθημερινή βάση φιλοξενούμε για ένα διάστημα κάποιων μηνών έως και ένα χρόνο 160-180 άτομα σε χωριστά δωμάτια. Στις αρχές του προγράμματος, πάνω από 60% των ατόμων ήταν παιδιά και έφηβοι, που συνοδεύονταν στην πλειοψηφία τους από ένα γονέα, ενώ σχεδόν όλοι ήταν Σύριοι.  Σήμερα η σύνθεση έχει αλλάξει πλήρως. Τον Οκτώβριο 2017,  τα άτομα κάτω των 18 είναι το 37,5% των φιλοξενούμενων, αλλά έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό όσων έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ αυτή την περίοδο φιλοξενούμε πρόσφυγες από 18 χώρες, που μιλάνε 6 διαφορετικές γλώσσες. Οι Σύριοι είναι πλέον το 45% των φιλοξενούμενων. Στο WELCOMMON παραμένουν για μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες, έχοντας όχι μόνο κρεβάτι και φαγητό αλλά και μια ολοκληρωμένη υποστήριξη.

Αυτό τον ένα χρόνο λειτουργίας έχουμε προσφέρει κατάλληλη φιλοξενία όχι μόνο σε αρκετές εγκύους αλλά και σε πολλά μωρά που γεννήθηκαν το διάστημα που οι πρόσφυγες γονείς τους ήρθαν στο χώρο μας. Μωρά που, αν και πρόσφυγες, ξεκινάνε τη ζωή τους σε ένα φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως είναι το WELCOMMON, και όχι σε μια σκηνή ή μέσα σε λάσπες.

Το Welcommon σήμερα:

Προσφέρει διαμονή σε 160-180 πρόσφυγες για διάστημα έως και 6 μηνών σε 66 δωμάτια. Επιπλέον διαθέτει χώρους που χρησιμοποιούνται για διάφορες κοινωνικές, εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες κλπ.

Καλύπτει βασικές ανάγκες όπως το φαγητό – δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διατροφικές ανάγκες των φιλοξενουμένων ανάλογα με την ηλικία τους, την κατάσταση της υγείας ή ακόμα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Επιπλέον παρέχονται βρεφικά είδη και είδη προσωπικής υγιεινής και πρώτης ανάγκης (πάνες, σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες, είδη γυναικείας υγιεινής, κ.α.). Οι φιλοξενούμενοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια και στεγνωτήρια που υπάρχουν στο χώρο, ή να χρησιμοποιήσουν τις ραπτομηχανές για να τα επιδιορθώσουν.

-Παρέχει κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη από 3 κοινωνικούς λειτουργούς και 1 ψυχολόγο και παιδοψυχολόγο.

-Πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη από νοσηλεύτρια και μαία, εθελοντές αραβόφωνους γιατρούς και σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό Ισπανίας, με σεβασμό στις πολιτισμικές και θρησκευτικές ευαισθησίες των φιλοξενούμενων καθώς και σε συνεργασία με άλλες δημόσιες δομές, νοσοκομεία και δομές μη κυβερνητικών οργανώσεων και κοινωνικά ιατρεία.

-Στηρίζει την κοινωνική ένταξη των φιλοξενουμένων σε συνεργασία με οργανισμούς και υπηρεσίες που εδρεύουν στην  Ελλάδα ή στις χώρες μετεγκατάστασης.

-Οργανώνει δραστηριότητες άτυπης εκπαίδευσης όπως ζωγραφική, μουσική, μαθήματα γλωσσών  (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, αραβικά) τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.