Ines, εθελόντρια Ανέμου Ανανέωσης: θα θυμάμαι την αγάπη και τις ζωγραφιές των παιδιών, το γέλιο, τις γεύσεις που δοκίμασα στο Welcommon Hostel

By 18 Ιουνίου, 2021Δράσεις

Εθελόντρια με τον Άνεμο Ανανέωσης στο Welcommon Hostel για 

Κοινωνική και Πράσινη Καινοτομία για Νέους, από τον Οκτώβρη 2020 μέχρι τον Μάρτη 2021 

Το όνομά μου είναι Inès Doumandji. Είμαι Γαλλίδα, 22 χρόνων και σπούδασα ψυχολογία. Μετά την απόκτηση του πτυχίου αποφάσισα να κάνω μια διακοπή στις σπουδές μου και να επικεντρώσω σε αυτό που θα ήθελα να κάνω μετά το Master μου: να δουλέψω με πρόσφυγες.

Δεδομένου ότι δεν μπορώ να εργαστώ ακόμα ως ψυχολόγος για πρόσφυγες, αποφάσισα να ξεκινήσω αυτήν την τρελή περιπέτεια στο κοινωνικό περιβάλλον, εθελοντικά, στην Ελλάδα, με πρόσφυγες. Βρήκα τον Άνεμο Ανανέωσης και το Welcommon Hostel στον ιστότοπο Workaway και σκέφτηκα ότι ήταν η τέλεια ευκαιρία για εμένα να συμμετάσχω σε ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης: Μένω δωρεάν στον ξενώνα με τους μετανάστες με αντάλλαγμα να μοιραστώ αυτό που εγώ μπορώ μαζί τους αλλά και να μάθω πολλά από αυτούς, συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) στο πρόγραμμα “Πράσινη Κοινωνική Καινοτομίας για νέους και νέες” που υλοποιεί ο Άνεμος Ανανέωσης. 

Ξεκίνησα ως εθελόντρια στο πρόγραμμα στις αρχές Οκτωβρίου 2020 και σταμάτησα στις αρχές Μαρτίου 2021. Αυτούς τους 6 μήνες ένοιωσα σαν να ήταν μόλις 2. Δεν είχα προγραμματίσει να μείνω εκεί τόσο καιρό, αλλά με συνεπήρε η ομορφιά του μέρους. Ο Άνεμος Ανανέωσης και το Welcommon Hostel έχουν όμορφα προγράμματα με κοινωνικό και πράσινο αντίκτυπο που ταιριάζουν στις αρχές μου και με έκαναν να νοιώθω ότι είναι το μέρος μου εδώ.

Στην αρχή ξεκίνησα αποκλειστικά να διδάσκω Γερμανικά και Αγγλικά, σε πρόσφυγες που δεν έμεναν στο WELCOMMON HOSTEL, άλλα έρχονταν εκεί για τα μαθήματα. Όταν, όμως, η πανδημία Covid-19 χτύπησε πιο σκληρά, οι περιορισμοί έγιναν πιο αυστηροί και δεν μπορούσαμε πλέον να δεχόμαστε ανθρώπους εκτός του hostel. Έτσι αποφασίσαμε να διδάσκουμε τους διαμένοντες εκεί (την περίοδο της πανδημίας μόνο άστεγοι πρόσφυγες).

Μετά από λίγο, προσθέσαμε στα μαθήματα Γερμανικών και Αγγλικών και άλλες δραστηριότητες. Εξαιτίας του lockdown, εμείς οι εθελοντές και οι διαμένοντες στο hostel (σχεδόν όλοι πρόσφυγες) είχαμε ανάγκη να πάρουμε μέρος σε διαφορετικές δραστηριότητες μέσα στο χώρο του hostel. Αυτό ήταν που μας έκανε να ξεκινήσουμε τάξεις για αθλήματα και άλλες δραστηριότητες όπως μαθήματα υπολογιστών, δραστηριότητες με παιδιά (παιχνίδια κυρίως στα Αγγλικά), και παιχνίδια για ενήλικες! Το πρόγραμμά μας έγινε πολύ απαιτητικό αλλά επίσης πολύ διαφοροποιημένο και ήταν πολύ ενδιαφέρον.

Μετά από λίγο, αποφασίσαμε να λάβουμε, επίσης, μέρος στη δουλειά που έπρεπε να γίνει στη ρεσεψιόν, καθώς όλοι οι φιλοξενούμενοι ήταν λίγο-πολύ άστεγοι πρόσφυγες. Ήμασταν όλοι μαζί κάνοντας διαφορετικά πράγματα για την ενδυνάμωση των οικογενειών που φιλοξενούνται και την κοινωνική ένταξή τους με βάση πολύ καινοτόμες μεθόδους!

Οι εθελοντές που συμμετείχαν σε δραστηριότητες Α2, οργάνωναν πολλές, διαφορετικές δραστηριότητες, όπως μια εβδομάδα για το περιβάλλον όπου μιλήσαμε για ανακύκλωση, πώς να καταναλώνουμε με βιώσιμο τρόπο, λογικά, πώς να φροντίζουμε τον πλανήτη μας.

Οργανώσαμε, επίσης, μια “δραστηριότητα ομορφιάς” στην οποία μπορούσαν να συμμετάσχουν όλες οι γυναίκες: από τη Συρία, το Κουρδιστάν, το Καμερούν, το Αφγανιστάν,  τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Βέλγιο, που μαζεύτηκαν όλες μαζί για λίγο για να φροντίσουν τον εαυτό τους, αλλά ήταν, επίσης, και πολύ διασκεδαστικό.

Δημιουργήσαμε, επίσης, μερικά παιχνίδια στον ξενώνα με φωτογραφίες, όπου δύο ομάδες αγωνιζόντουσαν να βρουν πού τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες μέσα στον ξενώνα … αυτό ήταν πολύ διασκεδαστικό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Τα πράγματα που θα θυμάμαι κυρίως από  αυτούς τους 6 μήνες είναι η αγάπη που μου έδωσαν τα παιδιά, όλα τα σχέδια που θα φέρω στη Γαλλία μέσα στη βαλίτσα μου, οι περίεργοι τρόποι επικοινωνίας που καταλήγουμε να αναπτύσσουμε για να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο (μια και δεν μιλάμε όλοι/ες την ίδια γλώσσα), τα υπέροχα γεύματα από όλο τον κόσμο που οι άνθρωποι μαγείρευαν και με προσκαλούσαν να δοκιμάσω, όλο το γέλιο, όλη την ώρα που η Google μετάφραση μας έσωζε ή αποτύγχανε κλπ …

Θα συνιστούσα αυτήν την εμπειρία σε οποιονδήποτε, έφτασα σε αυτόν τον ξενώνα πολύ νεότερη στο μυαλό μου από ό, τι θα τον αφήσω, αυτό είναι σίγουρο!

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.