TO BHMA παρουσιάζει το WELCOMMON HOSTEL: “Ένα οικο-hostel στην καρδιά της Αθήνας”

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ  για το WELCOMMON HOSTEL, το καινοτόμο hostel του Ανέμου Ανανέωσης

Ένα οικο-hostel στην καρδιά της Αθήνας

Στον ξενώνα της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Ανεμος Ανανέωσης» ο «ταξιδιώτης» θα βρει όχι μόνο ένα μέρος για ύπνο αλλά και ένα κέντρο κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας.

Ρεπορτάζ Ιφιγένεια Βιρβιδάκη

Η Ρόζαλι από το Βέλγιο σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στη χώρα της και βρίσκεται εδώ κάνοντας πρακτική. Θα μείνει συνολικά 2 μήνες. Ο Γάλλος Ελουά, με αντίστοιχες σπουδές, συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα Erasmus. Τους συναντώ στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Καποδιστρίου, σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Κάνιγγος, γύρω από ένα τραπέζι να φτιάχνουν χειροτεχνήματα, τα οποία θα εκθέσουν μετά, μαζί με άλλους 6 εθελοντές και 6 φιλοξενούμενους στον ξενώνα Welcommon Hostel. Ο ξενώνας είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό πείραμα της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Ανεμος Ανανέωσης», ένα χόστελ βιώσιμου τουρισμού, μια πρόταση για διαμονή κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ενεργών ομάδων και ατόμων κατά τη διαμονή τους στο Αθήνα. Ο Ελουά αποκρυπτογραφεί για εμάς ένα «πείραμα» τους. Στον τοίχο 8 ζωγραφιές δέντρων απεικονίζουν τις ιστορίες 8 ανθρώπων που δεν γνώριζαν κοινή γλώσσα αλλά κατάφεραν με την ζωγραφική τους -και φυσικά την παρέμβαση του Ελουά -να επικοινωνήσουν.

Παγκόσμιες διακρίσεις

Η πρόσφατη διάκριση του Welcommon Hostel στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού HOSCARS 2021 (που διοργανώθηκε από το διεθνές δίκτυο ξενώνων Hostelworld) ως κορυφαίος στη λίστα των «Most Extraordinary Hostel Hero» αλλά και στην πρώτη πεντάδα των «Extraordinary Sustainable Hostel» για τα επιτεύγματα για την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα και δη σε μια δύσκολη εποχή για τον τουρισμό λόγω Covid, δεν είναι η πρώτη. «Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει πολλά διεθνή βραβεία και μας έχουν αναδείξει ως καλό παράδειγμα πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα, πανεπιστήμια, φορείς ενώ μας έχουν ζητήσει να στηρίξουμε ανάλογα εγχειρήματα και σε άλλες χώρες», σημειώνει ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος της «Άνεμος Ανανέωσης». «Το βραβείο αυτό είναι το 9ο από το 2017 στον «Άνεμο Ανανέωσης» για το κοινωνικό του έργο, την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και την κοινωνική καινοτομία του. Μεταξύ άλλων, το 2018 μας απονεμήθηκε το βραβείο European Citizen’s Prize του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, ενώ αναδειχθήκαμε ως το “καλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα για το 2020” από τους φορείς του ελληνικού δικτύου “Anna Lindh Foundation για τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών”».

Κοινωνική και πράσινη καινοτομία

Η φιλοσοφία του ξενώνα αποτυπώνεται στο όνομα του: Welcommon από το welcome in common together. Με άλλα λόγια, είναι ένας τόπος όπου ο «ταξιδιώτης» (λέξη την οποία προτιμά για να μιλήσει για τους φιλοξενουμένους εδώ η κ. Πολύνα Γκιόκα, αντιπρόεδρος του «Άνεμος Ανανέωσης», της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που διαχειρίζεται τον χώρο ξεναγώντας μας στους 7 ορόφους), θα βρει όχι μόνο ένα μέρος για ύπνο αλλά ένα κέντρο κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας, ένα περιβάλλον αλληλογνωριμίας, αλληλοσεβασμού και συνεργασίας

Το κτίριο της οδού Καποδιστρίου, στέγαζε μέχρι το 2013 κάποιο παράρτημα του ΙΚΑ, και ήταν κενό και εγκαταλελειμένο μέχρι τον Αύγουστο του 2016 που το ενοικίασε ο «Άνεμος Ανανέωσης». Με σύνθημα «κοιμηθείτε για να ονειρευτείτε, να είστε ενεργοί για πολιτιστικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και κλιματικά ζητήματα», ο ξενώνας Welcommon άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2018. Στον ενδιάμεσο χρόνο, ο χώρος λειτούργησε ως σε πρότυπο κέντρο στέγασης για ιδιαίτερα ευάλωτους πρόσφυγες. Πρόσφυγες φιλοξενεί και σε αυτή την περίοδο της καραντίνας.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώμενα

Με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 8 ατόμων σε λιτά δωμάτια (είτε κοιτώνες είτε μεμονωμένα δωμάτια), ο ξενώνας διαθέτει παράλληλα μια σειρά χώρων όπου γίνονται μαθήματα και εκδηλώσεις. Οι ταξιδιώτες που έρχονται εδώ είναι είτε άτομα είτε (και κυρίως) ομάδες που έρχονται στην Αθήνα για να την γνωρίσουν, όχι ως τουρίστες που θα επισκεφθούν μόνο αρχαιότητες και παραλίες αλλά θα προσπαθήσουν να πλησιάσουν την ψυχή της πόλης. Μπορεί να είναι μια ομάδα που ασχολείται με τα σπορ για ΑΜΕΑ (τον Οκτώβριο του 2019 φιλοξένησαν 50 άτομα), πανεπιστήμια, σχολεία, οργανώσεις που ενδιαφέρονται για το προσφυγικό, Γερμανοί συνταξιούχοι που θέλουν να παίξουν μουσική σε ΚΑΠΗ (η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη αλλά που ματαιώθηκε λόγω covid), οργανώσεις που διοργανώνουν προγράμματα Erasmus, ή σεμινάρια για νέους. Oι φιλοξενούμενοι είχαν προ πανδημίας, και, αν όλα πάνε καλά, θα έχουν μετά από αυτήν, την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ζωγραφική, μουσικές βραδιές ή stand up, θεατρικές ή ποιητικές βραδιές.

Ηλιακά πάνελ και επανάχρηση αντικειμένων

Από αυτόν τον διαφορετικής αντίληψης τουρισμό δεν μπορεί φυσικά να λείψει και η φροντίδα για το περιβάλλον – μια από τις προτεραιότητες των ανθρώπων του Welcommon. Στόχος τους είναι να μετατραπεί το κτίριο σε μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Προς το παρόν έχουν εγκαταστήσει 20 ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ζεστού νερού για τις ανάγκες των ταξιδιωτών, χρησιμοποιούν λαμπτήρες led (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν μιλάμε για ένα κτήριο 7 ορόφων με περισσότερα από 10 δωμάτια ανά όροφο, με πολλούς διαδρόμους, σκάλες, αποθηκευτικούς χώρους κ.λπ.). Έχει σχεδιαστεί με οικολογική αντίληψη, επαναχρησιμοποιώντας αντικείμενα που έχουν αναβαθμιστεί αισθητικά (reuse, upcycling), ενώ εφαρμόζεται ένα σύστημα ελαχιστοποίησης αποβλήτων.

 

 

 

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.