Φροντίζοντας μέσω της κοινωνικής οικονομίας νέους που φροντίζουν άτομα με χρόνιες αρρώστιες και αναπηρίες

By 10 Ιουλίου, 2021Δράσεις

Ο Άνεμος Ανανέωσης (κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση για την προώθηση της κοινωνικής και πράσινης καινοτομίας και οικονομίας) συμμετέχει σε ένα ενδιαφέρον ευρωπαϊκό πρόγραμμα με στόχο την αναζήτηση λύσεων μέσω της κοινωνικής οικονομίας για νεαρά άτομα (φροντιστές) που αναλαμβάνουν άτυπα τη  φροντίδα ατόμων με χρόνια νοσήματα ή αναπηρία, το SESYCARE: Social Entrepreneurship Skills to Young CAREgivers of people with chronic Illness (SESYCARE)

State of Family Caregiving - Straining to Meet Needs While Demand Grows -  Senior Care CornerΈνα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει κάποια αναπηρία ή χρόνια αρρώστια χρειάζεται ειδική φροντίδα στο σπίτι, την οποία συχνά αναλαμβάνουν άτυπες μορφές φροντίδας, κυρίως κάποιο άτομο της οικογένειας – και πιο συχνά γυναίκες ή νεαρά άτομα, μετανάστες και σπάνια κάποια πιο εξειδικευμένα άτομα.

Οι νέοι φροντιστές είναι παιδιά ή νέοι που φροντίζουν μέλη της οικογένειας που είναι άρρωστα ή ζουν με κάποια αναπηρία. Αναλαμβάνουν παρόμοιες ευθύνες φροντίδας με εκείνες των ενηλίκων οικογενειακών φροντιστών και χρειάζονται ειδική υποστήριξη.

sesycare.eu
Ο σκοπός του έργου SESYCARE (www.SESYCARE.eu) είναι να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των νέων φροντιστών με ιδιαίτερη έμφαση στις προσωπικές τους εμπειρίες, τον αντίκτυπο της φροντίδας, των αναγκών και των συμπεριφορών αντιμετώπισης στη ζωή τους και να προσφέρει εκπαίδευση κοινωνικής επιχειρηματικότητας σε αυτή την ευάλωτη ομάδα.

Οι νέοι φροντιστές συχνά ξεχνιούνται ή αγνοούνται από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους παρόχους υπηρεσιών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Δεν περιλαμβάνονται στη βιβλιογραφία για την κοινοτική φροντίδα, την οικογενειακή φροντίδα και τα δικαιώματα των παιδιών και οι εμπειρίες και οι ανάγκες των νέων φροντιστών δεν αναγνωρίζονται ρητά στις κοινωνικές πολιτικές.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ευθυνών φροντίδας στην υγεία ή την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων φροντιστών πρέπει να ερευνηθούν και να τεκμηριωθούν περαιτέρω. Αρκετές μελέτες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία Eurocarers, αναφέρουν ότι πολλοί νέοι σε οικογένειες με χρονίως πάσχοντα μέλη συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό στη φροντίδα. Λόγω αυτής της ευθύνης, περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι. Αν και η φροντίδα που παρέχουν είναι απαιτητική, οι νέοι δεν μοιράζονται εύκολα τις συνθήκες φροντίδας των συγγενών τους με συνομηλίκους τους. Επίσης, δεν αυτο-προσδιορίζονται ως νέοι φροντιστές. Έτσι, οι ευκαιρίες κοινωνικοποίησης που έχουν είναι περιορισμένες. Αυτά τα παιδιά, οι έφηβοι ή οι νέοι, θα ήθελαν να ζήσουν μια «φυσιολογική ζωή». Δίνουν όμως προτεραιότητα στις ανάγκες των μελών της οικογένειάς τους έναντι των δικών τους.

Οι νέοι φροντιστές χρειάζονται επαγγελματική υποστήριξη, η οποία αναγνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες των μελών της οικογένειάς τους και τους δίνει ευκαιρίες. Στο πλαίσιο του προγράμματος διερευνούμε τις δυνατότητες ενδυνάμωσης και στήριξης των νέων φροντιστών μέσα από την κοινωνική οικονομία.

Οι κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι άτομα που με την επιχειρηματική ιδέα τους δίνουν νέες λύσεις σε κάποιο υπάρχον κοινωνικό πρόβλημα. Αυτά τα άτομα είναι διατεθειμένα να αναλάβουν το ρίσκο να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στην κοινωνία μέσω των πρωτοβουλιών τους. Ένας κοινωνικός επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια επιχείρηση με ευρύτερο κοινωνικό όφελος και όχι μόνο για την αναζήτηση κερδών. Δεν είναι σπάνιο οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό ασθένειας ή αναπηρίας στην οικογένειά τους να αναγνωρίζουν ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Προκειμένου να παρέχεται κατάλληλη υποστήριξη και παρεμβάσεις σε αυτήν την κατηγορία των νέων, είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες να λαμβάνουν υπόψη το οικογενειακό ιστορικό.

To πρόγραμμα Social Entrepreneurship Skills to Young CAREgivers of people with chronic Illness (SESYCARE) έχει στόχο στην ανταλλαγή καλών πρακτικών για την υποστήριξη της εκπαίδευση των νέων φροντιστών (young caregivers) σε δεξιότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Κατά την διάρκεια των 23 μηνών του σχεδίου θα ενημερώσουμε επαγγελματίες που εργάζονται με νέους φροντιστές για προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως είναι το Erasmus for Young Entrepreneurs) μέσω των οποίων θα μπορούσαν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Έναρξη σχεδίου: 14.12.2020
Συνολική διάρκεια: 23 μήνες
Λήξη σχεδίου: 13.11.2022

Ο Άνεμος Ανανέωσης συμμετέχει ως εταίρος στο πρόγραμμα αυτό.

epioni-nTον συντονισμό του έργου έχει η μη-κυβερνητική οργάνωση EΠIONH, που έχει ως στόχους

  •  Να υποστηρίξει τους ανεπίσημους φροντιστές στην Ελλάδα.
  •  Να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα σχετικά με τη σημαντική συμβολή των φροντιστών στο ελληνικό σύστημα υγείας, στην κοινωνική πρόνοια και στην οικονομία.
  •  Να υποστηρίξει εθνικές πολιτικές που λαμβάνουν υπόψιν τους φροντιστές.

 

ενώ οι άλλοι εταίροι του προγράμματος είναι οι: ο οργανισμός με πολλαπλές υπηρεσίες σε θέματα κοινωνικής υγείας Consorzio SGS (Ιταλία), το Ολλανδικό Ίδρυμα για την Καινοτομία 2Welfare Work (Ολλανδία) και το Πανεπιστήμιο Istanbul Gelisim University (Τουρκία).

consorzio welfare instabulLOGO ENGLISH 250px

Συμμετέχουν, επίσης, και συνδεδεμένοι φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

οι Eurocarers ο οργανισμός που εκφράζει τους άτυπους φροντιστές και φέρνει μαζί τόσο φορείς φροντιστών όσο και σχετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα,

η EUROSUD, 

το Institute of Entrepreneurship Development ied

The Academy of Entrepreneurship (AKEP) Academy of Entrepreneurship Logo

Οι εταίροι του σχεδίου SESYCARE θα συναντηθούν στην Αθήνα στις 23-24.9.2021. Στις 24.9.2021 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα “Φροντίζοντας του Φροντιστές”, με την υποστήριξη του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την συγχρηματοδότηση του προγράμματος “Erasmus+” της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Leave a Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.